Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Nepoželjne naslage 

Površina zubne gleđi pokrivena je organskom naslagom koja se zove pelikula. Pelikula je prva stečena naslaga na zubima, tanka i prozirna glukoproteinska naslaga bez bakterija, koja se stvara već 30 minuta nakon pranja zuba. Na pelikulu se s vremenom natalože ugljenihidrati iz hrane, oljuštene stranice epitela i bakterije, zbog čega zadeblja i postupno nastaje jedinjenje koju nazivamo dentalnobakterijski plak. Bakterije koje naseljavaju plak čine normalnu floru usne duplje, a među njima najvažnije su Streptococcus mutans i Lactobacillus. Te bakterije pretvaraju šećere iz hrane u slabe organske kiseline (npr. mlečnu), koje zatim prodiru kroz plak do površine zuba i izazivaju demineralizaciju. Ako demineralizacija traje dugo, posledično može nastati karijes.

Teško uočljiva naslaga

Dentalni plak je mekana  naslaga koja čvrsto prianja za zub i ne može se isprati mlazom vode, nego se mora mehanički očistiti zubnom četkicom i parodontalnim profesionalnim uklanjanjem zubnih naslaga (mekih i tvrdih). Naime, plak se počinje formirati neposredno nakon pranja zuba, a može se osetiti tako da se jezikom pređe preko površine zuba, i ako ona nije glatka, znači da plak postoji. Naravno, sve što pogoduje nastanku karijesa, pogoduje i nastanku plaka. Uz ishranu, tu su još neki uzročni činioci, na primer loše sanirani zubi ili stari ispuni (plombe), što je pogodno mesto za sakupljanje plaka, pa tako i nastanak karijesa. Uz to, pojedina mesta na zubu zbog njegovih anatomskih osobina olakšavaju nakupljanje plaka. To su tzv. mesta fizioloških nečistoća , s obzirom na to da se nalaze izvan delovanja mišića obraza, jezika i obilnijeg toka pljuvačke.
U ta predilekciona mesta ubrajamo:
•    vrat zuba i delove zuba ispod ekvatora zuba
•    bočne površine zuba, ispod kontaktnih tačaka
•    fisure kao delove griznih površina
Plak je obilniji ako se uzima kašasta, mekana i lepljiva hrana bogata ugljenim hidratima (slatkiši, beli hleb, šećereno voće). Suprotno tome, tvrda i sirova hrana (sirovo voće i povrće, crni hleb), svojom konzistencijom, ali i mehaničkim delovanjem smanjuju stvaranje i sakupljanje zubnog plaka.

Pouka priče o dentalnom plaku

Zašto cela ova priča o nečemu što i nije baš vidljivo. Pa nije, ali zato nije ništa manje štetno. Stoga želimo skrenuti pažnju na potrebu parodontalnog  profesionalnog uklanjanja mekih i tvrdih zubnih naslaga i poliranja zuba, što već spada u domen  stomatologa.  Ne treba zaboraviti ni važnost redovne i temeljne oralne higijene, jer samo tako možemo preventivno da delujemo na zubni karijes, jednu od najraširenijih bolesti u svetu. Karijes zahvata sve populacije i sve starosne kategorije. To je bolest  koju je vrlo teško potpuno iskoreniti upravo zbog uticaja prilično složene interakcije socijalnih, kulturnih i bioloških činilaca te prehrambenih navika na njegovu pojavu.  U razvijenim zemljama sve se više stavlja akcenat na prevenciju karijesa, a ne na lečenje. Pozitivni rezultati postižu se zdravstvenim prosvećivanjem, fluorizacijom mleka, soli i, što je najvažnije, vode za piće, ali i periodičnim kontrolnim stomatološkim pregledima - zubne naslage puno se teže talože na ispoliranim zubima, a sa ispolirane površine zuba naslage se mogu lakše ukloniti. Nažalost, poliranju zuba, a pogotovo uklanjanju tvrdih zubnih naslaga, još uvek se ne pridaje dovoljno pažnje, naručito ako uzmemo u obzir negativne učinke koje zubne naslage mogu izazvati. Osim što hrapava površina, koja nastaje zbog nakupljanja tvrdih i mekih zubnih naslaga, povećava mogućnost nastanka karijesa, ona dovodi i do različitih oblika gingivitisa. Hrapavost površine, kao i mehanički pritisak na rubove desni mogu pojačati upalu desni ili dovesti do njenog  povlačenja, što  rezultuje  različitim oblicima parodontalnih bolesti. Zato imajte na umu da se sve navedene promene mogu sprečiti pravovremenim uklanjanjem zubnih naslaga i poliranjem zuba.

 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017