Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Preduhitrite sportsku povredu vaših zuba 

Nakon predstavljanja nove, neinvazivne metode terapije hrkanja pomoću silensor štitnika, koja osobama s tim prilično neugodnim problemom pomaže da konačno normalno spavaju, reći ćemo nešto više o štitniku za sportiste. Reč je o sportskom zaštitnom štitniku, koji je najpre namenjen profesionalnim bokserima i hokejašima ali i svim drugim rekreativcima, kao i deci koja se rekreativno ili u sklopu školskih aktivnosti bave sportovima s grubljim kontaktom, primerice ragbijem ili hokejom na ledu. Sistem usne duple je funkcionalna celina, sastavljena od zuba, njihovog potpornog tkiva, vilice, viličnih (temporomandibularnih) zglobova, glavnih i pomoćnih žvaćnih mišića (što uključuje i mišiće jezika i usana) te krvnih žila i živaca. Ozlede stomatognatog sistema (orofacijalne ozlede) česte su u mnogim sportskim disciplinama i čine gotovo 80 posto svih ozleda. Naravno, vrsta i učestalost ozleda zavisi i o specifičnosti discipline. Najugroženiji učesnici sportskih aktivnosti su 12-godišnjaci, a slede oni između 20 i 30 godina. Nekoliko je različitih vrsta ozleda, zavisno od težine ozleđivanja i terapije, odnosno načinu na koji se zbrinjava. Više od 50 posto čine ozlede mekih tkiva, primerice posekotine lica, usana i jezika, a na drugome su mjestu, sa zastupljenošću od 40 posto, ozlede zuba. Najčešće se susrećemo s frakturom zuba (prelom), zatim izbijanjem i luksacijom . Druge ozlede stomatognatog sistema, kao što su prelom vilice ili ozeda viličnog zgloba, mnogo su ređe.

Predvidljivi uzroci - prevencija moguća

S obzirom na to da se uzroci većine ozleda u sportu mogu predvideti, na njih se može delovati i preventivno. Primarna prevencija podrazumeva prje svega upotrebu različitih oblika zaštitnih sredstava kao što su kacige, štitnici i maske za lice te štitnici za usta i zube. Štitnici za usta i zube (dentalni) najdelotvornije su  za prevenciju orofacijalnih ozleda. Istraživanja su, naime, pokazala da se korištenjem dentalnih štitnika postotak orofacijalnih ozleda smanjio sa 24,7 posto kod osoba koje nisu koristile štitnik, na 4,3 posto kod ispitanika koji su koristili dentalni štitnik.

 
Pod pojmom dentalni štitnik  za sportiste ne podrazumevaju se obične zaštitne gume koje se mogu nabaviti u gotovo svakoj malo bolje opremljenoj apoteci, i koje se omekšavanjem u toploj vodi samo zagrizu i donekle prilagode vilici sportiste (tzv. Boil&Bite štitnici). Reč je o višeslojno laminiranom štitniku, individualno izrađenom u stomatološkoj ordinaciji, odnosno zubotehničkoj laboratoriji. Izrađuju se posebno za svakog sportistu, tačno po meri njegove vilice, što osigurava bolji sklad sa zubnim lukom, bolje prianjanje štitnika na zube te bolji prenos sila. Za razliku od običnih guma, individualno izrađeni štitnici ne stvaraju znatne smetnje pri disanju i govoru, pa se sportisti mogu potpuno usresrediti na svoje aktivnosti. Štitnici se izrađuju  na osnovi alginatnih otisaka vilice, čime se dobija radni model prema kojem se izrađuje štitnik. Materijali od kojih se izrađuju biološki su prihvatljivi, lako se peru, čiste i dezinfikuju te ne izazivaju alergijske reakcije. Imaju i određeni stepen tvrdoće i čvrstoće kako bi ublažili udarac i sačuvali strukture usne duplje. Štitnici se mogu izraditi u različitim bojama i s različitim natpisima, zavisno od želje sportiste. Jedini uslov koji stomatolog postavlja sportisti jeste da su mu svi zubi sanirani, tj. popravljeni, bez karijesa ili loših ispuna - plombi. Budući da se profesionalno sportom bave uglavnom mlađi ljudi, očekivati je da vode brigu o svom zdravlju i izgledu, naručito o izgledu lica, odnosno zuba koji u kontaktu s okolinom prvi upadaju u oči. Štitnici  preporučljivi su i najmlađim , tj. deci kojoj su tek počeli nicati trajni zubi, i to ne samo za bavljenje sportom, nego i u svakodnevnoj igri, jer se zna da većina ozleda zuba nastaje tokom igre naših najmlađih. Stoga nemojte dopustiti da vam pri bavljenju omiljenim sportom, bilo profesionalno bilo rekreativno, pukne zub ili bude izbijen, i to samo zato što se na vreme niste pravilno zaštitili. Dobro je zapamtiti da je jedan zub vredniji i od najskupljeg štitnika.

 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017