Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Karijes čest, a nepoželjan gost 


Karijes je jedna od najraširenijih bolesti na svetu, posebno među decom (od njega boluje više od 90 posto dece). To je bolest hroničnog karaktera koja sporo napreduje, a kao zubna bolest, odlikuje se truljenjem zubnih supstancija, dentina (sloj ispod površine) i korena zuba. Gde smo ono stali? Ah da, kod šestogodišnjeg kutnjaka. Nadam se da ga pažljivo čuvate i negujete te da ste ga na vreme zaštitili jer bakterije ne miruju. U ovom ćemo članku reći nešto više o tome šta je karijes, šta ga uzrokuje, kako nastaje te kako ga pokušati sprečiti.

Ponovimo već poznato 


 
Iako o njegovom nastanku postoji nekoliko teorija, jedno je sigurno: u čistim ustima nema karijesa! Drugim rečima, zubni karijes je bolest nečistih zuba. Da bi nastao, potrebno je istodobno delovanje nekoliko činioca. To su pre svega mikroorganizmi (bakterije), ostaci hrane na zubima, slatkiši i šećeri koji su bakterijama potrebni za rast i razvoj te naslage na zubima na kojima bakterije nalaze hranu. U ustima, naime, postoje bakterije, ali nisu štetne kada su malobrojne. Za njihovu je aktivnost potrebna hrana, ponajpre šećeri, a u ustima u kojima ima ostataka hrane bakterije imaju sve što im je potrebno za rast i razvoj.
U nastanku karijesa važnu ulogu ima zubni plak, mekana, teško uočljiva naslaga koja čvrsto prijanja za zub i koja se ne može isprati mlazom vode nego se mora mehanički očistiti zubnom četkicom. Plak se počinje formirati neposredno nakon pranja zuba, a dete ga može osetiti tako da jezikom pređe preko zuba i, ako površina nije glatka, znači da postoji plak. Naravno, sve što pogoduje nastanku karijesa pogoduje i nastanku zubnog plaka. Uz ishranu, tu su još neki uzročni činioci. Naime, loše sanirani zubi, dakle ispune (plombe) koje odstoje, idealno su mesto za nakupljanje plaka pa tako i nastanak karijesa. Potom zubi koji svojim oblikom, položajem i veličinom onemogućuju prirodno, fiziološko samočišćenje , kao i zubi s velikim kvržicama i dubokim fisurama, gde se plak lagano stvara, a teško odstranjuje (slučaj s prvim trajnim kutnjakom u kojem slučaju preporučujemo preventivno pečaćenje, tj. zaštitu zuba). Uz navedeno, određena životna razdoblja imaju povećanu predispoziciju za nastanak karijesa. To su razdoblje mešovite denticije (kad u ustima uz mlečne zube postoji i nekoliko stalnih) zbog brojnih fiziološki nečistih mesta u zubnom nizu, potom pubertet i postpubertetsko razdoblje zbog psihosomatskih promena i slabije oralne higijene te hormonalno uzrokovanoga gingivitisa (upala zubnog mesa), pri čemu je zubno meso crveno i otečeno, a ako se upala proširi u dublje slojeve, prilikom pranja zuba dolazi do krvarenja. U periodu puberteta se snižava i pH vrednosti pljuvačke, što je takođe jedan od razloga pojačanog pojavljivanja karijesa u toj populacijskoj grupaciji. Zbog svega toga se u tom životnom razdoblju preporučuju učestalije kontrole stomatologa te upotreba gelova i zubnih pasta s dodatkom fluora. Treća karijes rizična grupa je staračko doba, kod koje zbog povlačenja zubnog mesa često nastaje karijes korena.

Oku nevidljivo, ali potencijalno bolno

Karijes nastaje tako da bakterije iz šećera stvaraju kiseline koje razaraju zubnu gleđ. Tako se stvaraju jedva vidljiva oštećenja koja predstavljaju ulazna vrata za bakterije i kiseline, koje u tom slučaju nesmetano prodiru u dublje slojeve zuba i na kraju u njemu stvore šupljine. U toj fazi zub je osetljiv na toplo i hladno. Ako se ne javite stomatologu, bolest se dalje širi i prodire do zubne pulpe  kada se bol počinje javljati spontano, pogotovo noću. Ako se ni tada ne javite stomatologu, zubna pulpa sama će od sebe odumreti i bol će spontano nestati. No, ni tada se niste rešili muka. Naime, u zubu će ostati raspadnuti ostaci mekog dela zuba, bakterije će se i dalje sve više i dublje naseljavati, a upala će preći preko otvora na vrhu korena u okolinu zuba. Na vrhu korena tada će se stvoriti granulom (gnojna vrećica) pa vas zub počinje boleti na dodir.

Nema spontanog izlečenja karijesa


 
Kako spontanog izlečenja zubnog karijesa nema (osim u prvoj, za vas nevidljivoj fazi), ovo su više nego dovoljni razlozi da redovno i na vreme posetite stomatologa. Isto tako obratite pažnju na pravilnu ishranu koja ima važnu ulogu u prevenciji svih bolesti pa tako i karijesa. Naručito bi trebalo jesti hranu bogatu belančevinama, vitaminima, mineralima, proizvode od integralnih žitarica i uopšte hranu koja se ne lepi za zube i koju treba što više žvakati, npr. voće i povrće. Uz sve to, zube treba redovno i temeljno prati. Redovno znači nakon svakog obroka, a obavezno u veče, nakon večere i nakon svakog uzimanja slatkiša. Zapamtite: u veče zube peremo za zdravlje, ujutro za lepotu. S obzirom na višestruko važnu funkciju zdravog zuba, zubni karijes može se i mora sprečiti, a to možemo postići samo zajedničkom brigom. Znači, trebamo nastojati da nam zubi uvek budu čisti, lepi i zdravi jer to,između ostalog, upućuje i na viši stepen zdravstvene kulture. Znanje o zubima i brigu o njima treba redovno primjenjivati jer znati je dobro, činiti još bolje. U zaključku možemo reći da je svako od nas odgovoran za zdravlje svojih zuba, a vi, dragi roditelji, najvećim ste delom odgovorni i za zdravlje zuba svoje dece.

 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017