Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Briga za zdravlje zuba počinje začećem! 

Jedan od temeljnih zadataka savremene zdravstvene zaštite je da preventivnim merama, dijagnostičkim i terapijskim postupcima vam osigura porođaj zdravog deteta i sačuva vaše zdravlje. Među prioritetne zdravstvene probleme ubraja se i karijes dece, koji danas poprima endemski karakter i među najučestalijim je bolestima na svetu, od koje pre ili kasnije obole gotovo svi ljudi. Savremeni prstup toj danas najraširenijoj bolest nije primarno lečenje, iako je to važno, nego prevencija. Briga za zdravlje zuba počinje, naime, već u trudnoći, a nastavlja se, još intenzivnije, nakon rođenja. Uključuje ishranu, redovnu higijenu kao i redovne stomatološke preglede.Na prvi stomatološki pregled majka bi trebala otići čim sazna da je trudna. Trudnoća u telu žene uzrokuje brojne promene, anatomske, histološke, biohemijske i hormonske. Sve su one prirodne, a zadatak im je pripremiti organizam žene, buduće majke za trudnoću i porođaj. Mnoge žene, poznato je, povraćaju u trudnoći zbog povećane nadražljivosti centra za povraćanje u mozgu i poremećaja hormonske ravnoteže. Povraćanje uzrokuje promene u kiselosti usne duplje, zbog čega pljuvačka postaje kiselija i štetno deluje na gleđ zuba. Zbog povećanog delovanja hormona zubno meso (gingiva) u trudnoći je osjetljivije i često burno reaguje tako da dolazi do upale zubnog mesa uz stvaranje džepova i bujanja papila (deo zubnog mesa između zuba). Smanjena je želudačna kiselina, zubno je meso osjetljivo i krvari, zbog čega je održavanje pravilne oralne higijene otežano, a ponekad i onemogućeno.  Kod nekih se žena javlja sve navedeno, što dovodi do akutnih, burnih promena, kod drugih samo neki činioci, pa su i promene puno blaže. Dakle, povećanje karijesa u trudnoći se može objasniti promenom kiselosti pljuvačke, bujanjem zubnog mesa i stvaranjem džepova, kao i povećanjem i sakupljanjem plaka. Svemu tome možemo pridodati promenjeni način ishrane, ponajpre učestalije konzumiranje slatkiša, kaoi retke posete stomatološkoj ordinaciji. Na žalost, retki su odlasci trudnice stomatologu koji su delom posledica pogrešnog verovanja da su za trudnoću stomatološke intervencije veoma štetne. Uz to, buduća majka u tom periodu svu svoju pažnju najčešće usmerava na plod koji nosi pa sebe i svoje zube često zapostavlja.

Ispravite pogrešna verovanja

Dakle, ako je vašim zubima potrebna neka intervencija, uputite se odmah bez straha stomatologu jer se zubi mogu, smeju i trebaju sanirati i za vreme vaše trudnoće. Stomatolog će u dogovoru s ginekologom izabrati najbolji način terapije koji neće štetiti ni vama ni vašem plodu. Rendgensko snimanje nije preporučljivo prvih 12 dana trudnoće, tj. u vreme najintenzivnijeg razvoja ploda. Posle se snimanje treba svesti samo na najnužnije slučajeve u ordinacijama sa rendgenskim aparatima koji imaju najmanju dozu zračenja. Ako dosada niste posetili stomatologa, učinite to odmah. Prvi stomatološki pregled treba obaviti čim saznate da ste trudni. Stomatolog će vam pokazati kako sprovesti pravilnu higijenu usne duplje, odstraniti loše ispune (plombe), kamenac i zubni plak kako ne bi došlo do nadraživanja ionako osetljivog zubnog mesa te će odmah početi sa terapijom povećane i upaljene sluznice usta. Savetovat će vas i o ishrani kao i o dodatnoj medikaciji uzimanjem tableta fluora, što će vam svakako pomoći da zubi vašeg deteta budu što zdraviji. Zubi vašeg deteta počinju se, naime, razvijati sredinom šestog meseca trudnoće, a za njihovu je izgradnju potrebna odgovarajuća ishrana koja, uz uobičajene sastojke, ugljenehidrate, masti i belančevine, sadrži dovoljnu količinu vitamina i minerala. Tako će trudnica zadovoljiti ne samo svoje nego i potrebe svoga ploda te će mu omogućiti pravilan rast i razvoj. Među sastojcima bitnima za pravilan razvoj zuba važno mesto zauzima fluor. Deluje tako da se u zubnoj gleđi (spoljni prvi sloj zuba) stvori sloj znatno otporniji na kiseline i njezine proizvode, čineći zub otpornim na karijes. Stvaranje zuba najpogodnije je razdoblje za ugradnju fluora i od njegove ugradnje u tom intenzivnom razdoblju zavisi i kasnija otpornost zuba na karijes. Stoga je preporučljivo da sve trudnice, počevši od trećeg meseca pa do kraja trudnoće, uzimaju tablete fluora od 1 mg. Tableta se uzima na prazan želudac, ne guta se nego se otopi u ustima i jedan sat nakon uzimanja tablete treba izbegavati obroke koji sadrže veće količine kalcijuma kako bi se tablete fluora mogle potpuno razgraditi u sistemu za varenje.
Dokazano je da su zubi dece čije su majke uzimale tablete fluora kvalitetniji i otporniji na karijes. Mlečni su zubi izrazito beli, a stalni zubi imaju boju slonove kosti. Fisure kutnjaka su niže, pa je smanjena mogućnost odlaganja hrane i stvaranja plaka.
Preporučljivo je posetiti stomatologa barem svaka dva meseca. Zato, želite li da vaše dete ima zdrave zube i da mu ne budu izvor bola i problema, počnite se odmah brinuti za njih. Ne zaboravite da dete pri rođenju nije staro jedan dan nego devet meseci.
Dakle, u čistim i zdravim ustima u razdoblju od devet meseci vrlo teško može nastati novi karijes. Prema tome, nijedna trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, sprovodi pravilnu i redovnu higijenu usne duplje, na vreme kontroliše i sanira zube, leči eventualne upalne promene u ustima te se i na najmanje krvarenje javlja svom stomatologu zagarantovano neće imati posebnih problema sa zubima, niti više karioznih zuba zbog toga što je trudna.  Dok obilazite prodavnice i tražite kolica, odeću i druge stvari za svoju bebicu, pronađite toliko vremena da posetite stomatologa jer vaši zubi i zubi vašeg deteta to zaslužuju. I ne zaboravite: zdravlje zuba vašeg deteta u vašim je rukama!

 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017