Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Prva poseta stomatologu 


Prva poseta stomatologu u ranom periodu je od velikog značaja. Dete u tom periodu uglavnom ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece.Vrlo je važno da prva poseta protekne u pozitivnoj atmosferi. Vi, kao roditelj, igrate veliku ulogu u tome. Najbolji pokazatelj ponašanja deteta u stomatološkoj ordinaciji je nervoza kod roditelja. U većini slučajeva, ako je roditelj nervozan, dete će imati poteškoća kod odlaska u ordinaciju.

Nekoliko uputstava da prva poseta prođe onako kako želite:

     Recite detetu o poseti stomatologu, ali ne idite u detalje. Odgovorite na pitanja kratko, što jednostavnije. Pustite da stomatolog odgovara na pitanja o instrumentima u ordinaciji, postupku ili bilo čemu u šta niste sigurni. Većina stomatologa zna kako deci objasniti na ohrabrujući način ono što će se raditi u ordinaciji.
     Ne govorite detetu da bi ga moglo nešto boleti
     Ne govorite detetu o svojim lošim i bolnim iskustvima kod stomatologa
     Naglasite svom detetu koliko je važno održavati zdrave zube i desni i da je posao stomatologa da vama i njemu pomogne u tome
     Ne obećavajte detetu nešto što stomatolog neće moći održati

U ordinaciji

Prva poseta treba da bude kratka. Cilj je dati Vašem detetu mogućnost da se upozna sa ordinacijom i stomatologom na prijateljski, a ne zastrašujući način.

Za vreme posete stomatolog će:

     dobro pregledati zube
     pregledati zubno meso i usnu šupljinu zbog eventualnih bolesti ili drugih problema
     ispitati zagrižaj deteta
     identifikovati bilo kakav potencijalni problem
     pokazati Vam kako da pravilno perete detetove zube i desni
     razgovarati o eventualnim potrebama za primenom fluora kod Vašeg deteta
     odgovoriti na Vaša pitanja

Tokom prve posete mogu se očistiti detetovi zubi i aplicirati fluorid. Dete se može pregledati dok sedi Vama u krilu ili samostalno sedi na stomatološkoj stolici, a Vi sedite do njega. Ponekad stomatolog može zatražiti da pričekate van ordinacije, radi boljeg kontakta s detetom.
Sve ovo bitno drugačije izgleda ako dete prvi put dođe kod stomatologa kada ima problem (kada zub boli). Tada mu se odmah mora ukazati pomoć, odnosno ne može se priuštiti vreme za privikavanje deteta na stomatoga i ordinaciju. Takva iskustva su za decu često neprijatna i ostaju u ružnom sećanju koje ih prati i kada odrastu pa izbegavaju stomatologa i kasnije. Zato, dragi roditelji, povedite dete stomatologu na prvi pregled na vreme dok ima zdrave zube a zatim ga vodite na rerdovne kontrole!

 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017