Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Kompozitni ispun ili bela plomba 


Gotovo 60 - 70% sastava ovih materijala je staklo i sitni komadii kvarca a samo 30-40% čini tzv. kompozit. Ova smesa, zahvaljujući svojoj mekoći, pre vezivanja omogućuje da se ovakav ispun moe lepo smestiti u zub. Danas se najčešće koriste tzv.svetlosno polimerizujući kompozitni materijali ili UV (ultra ljubičasto) stvrdnjavajući materijali. Ovi se materijali prilikom stvrdnjavanja malo skupljaju. Ispuni od kompozita su i estetski lepi poto se proizvode u prirodnim bojama zuba. Zato su rašireni u upotrebi. Ovi materijali su svakako i jeftiniji nego ispuni koji se izrauju u zubnim tehnikama (inleji). Moderni kompozitni materijali kaoi ispuni, u koliko nisu previe veliki, traju i podjednako su dobri kao i amalgamski ispuni.

Primena i ograničenja

Kompoziti postoje vie od 20 godina i pronašli su znaajno mesto u terapiji karijesa, posebno kod prednjih zuba. Velike probleme za prve kompozite predstavljali su ispuni kod bočnih zuba, jer su tu sile vakanja mnogo veće. Pritisak koji jedan ispun treba da izdri u bočnoj regiji je veliki. U početku kompoziti nisu mogli ispuniti kriterijume za takav zadatak. Sa novim materijalima reeni su i ovi početni problemi. Ali ne moe se svaka rupa na zubu ispuniti kompozitnim ispunom. Što je veća rupa (kavitet, kažu stomatolozi) time se kompozit teže zadržava na svom mestu. Za što bolje držanje kompozitima je potrebno što više tvrde zubne supstance oko sebe.


Kako se postavlja jedan kompozitni ispun?Danas se kompoziti, najčešće, postavljaju tzv. višeslojnom tehnikom, jer se pokazalo da se na ovj način obezbeđuje due tranjanje ispuna. Prvo se, nakon odstranjivanja karijesa, zidovi obrađene rupe (kaviteta) nagrizaju blagom kiselinom. Na ovaj način će se mnogo bolje zalepiti specijalni lepak kojim vežemo kompozit za zub. Za sve vreme postavljanja ispuna pljuvačka ne sme da dođe u kontakt sa zubom. Neki stomatolozi iz tog razloga koriste specijalne gumene folije kako bi izolovali zub od mogućeg dodira sa pljuvačkom. Nakon toga kompozit se postavlja u tankim slojevima i svaki sloj se osvetljava specijalnom lampom sa plavom svetlošću. Na kraju, ispun se dodatno obrađuje kako bi dobio oblik prirodnog zuba i polira se da bude gladak.


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017