Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Inlej i onlej 

Karijesom oštećeni zubi se mogu sanirati na više načina. Nakon uklanjanja karijesom izmenjenih zubnih tkiva potrebno je nastali prostor (kavitet) na neki način popuniti. Mogućnosti su ograničene na amalgam, kompozit ili izradu inleja.
Inleji su pre nekoliko decenija jako mnogo korišteni u stomatologiji kada su uglavnom pravljeni od zlata. Danas je inlej ponovo čest izbor u stomatologiji i to u obliku keramičkih ili kompozitnih inleja. Prednost inleja u odnosu na plombu je u tome što se izradjuje na osnovu otiska izbrušenog zuba, tako da u potpunosti odgovara formiranom kavitetu,ali bitan je i način vezivanja, odnosno izbor cementa. Neke cemente pljuvačka rastvara i oni se stoga ne bi smeli koristiti u izradi inleja. Inleji se izradjuju u tehnici a u ordinaciji se cementiraju za zub. Proces izrade zahteva minimalno dve posete stomatologu:
1. U prvoj poseti stomatolog uzima otisak suprotne vilice. To je važno da bi tehničar pri modelovanju inleja napravio kvržice na zubu koje neće remetiti okluziju. Potom se pristupa ukanjanju karijesom izmenjenih zubnih tkiva. Treba napomenuti, da debljina preostalog zubnog zida mora biti dovoljna da izdrži pritisak pri žvakanju inače bi došlo do pucanja zuba. To, ustvari, govori da se velike karijesne lezije ne mogu sanirati inlejem,već se mora pristupiti protetskoj sanaciji. Nakon brušenja uzima se otisak izbrušenog zuba. Na kraju se odredjuje boja ukoliko se inleji izradjuju od keramike ili kompozita.
 2. Nakon nekoliko dana,koliko je potrebno da se izradi inlej u laboratoriji, vrši se proba inleja u zubu. Smetnje, ako postoje, uklanjaju se brušenjem. Kada inlej definitivno dobro leži u zubu, pristupa se cementiranju.

Keramički inlej

Kada se keramički inlej postavi u zub i sami stomatolozi imaju problem da ga prepoznaju. Keramički materijali u estetskom smislu imaju neprevazidjena svojstva, ali nemaju visoku otpornost na pritisak i pucanje.    

Kompozitni inlejOd kompozitnih materijala, sem postavljanja ispuna u ustima, mogu se izraditi i inleji.Visokih su estetskih vrednosti i njihovom izradom u laboratoriji izbegnuta je kontrakcija kompozita koja se dešava pri polimerizaciji kompozita u ustima. Tako je izbegnuta pojava karijesa na spoju zuba i plombe.Manje su osetljivi na lom od keramičkih inleja.    

Zlatni inleji

Najveći nedostatak je estetika koja je narušena bojom inleja. Ostala svojstva zlatnih inleja su većinom pozitivna: lakoća obrade,dobro prihvatanje od strane organizma, dugovečnost. Mana zlatnih inleja je i visoka cena, mada s obzirom na dugovečnost vremenom se isplati. Gde inlej može da se postavi? Da bi inlej ostao u zubu, kao i da bi bila izbegnuta fraktura zuba potrebno je u startu proceniti opravdanost njegove izrade. Kod velikih destrukcija zuba karijesom preostaju nakon uklanjana karijesnih masa tanki zidovi kaviteta zuba koji bi se nakon postave zuba jako brzo slomili. Zato je kod ovakvih slučajeva pametnije odlučiti se za nadoknadu zuba krunama.

Onlej (Onlay)


Za razliku od inleja koji zahvataju dve površine na zubu, onleji zahvataju tri i više.Izradjuju se na isti način kao i od istih materijala kao inleji. Danas se inleji i onleji pored klasičnog postupka mogu izraditi i frezovanjem, tzv. CAD/CAM tehnologijom. CAD/CAM zapravo predstavlja proces kojim se od gotovih keramičkih blokova,procesom frezovanja, dobijaju gotove navlake i mostovi

.Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017