Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Krezubost - nedostatak stalnih zuba u zubnom nizu 


Nedostatak jednog ili više zuba je veoma rasprostranjena pojava, ne samo kod odraslih osoba već i kod velikog broja dece, te zbog toga predstavlja značajan problem savremene stomatologije. Krezubost je sindrom koji karakteriše gubitak stalnih zuba u zubnom nizu gornje ili donje vilice. To nije bolest, već stanje nastalo kao posledica oboljenja zuba, potpornog tkiva, vilične kosti i drugih tkiva usne duplje.

Šta najčešće dovodi do gubitka zuba?

Na prvom mestu karijes, koji ako se ne sanira na vreme dovodi do velikih destrukcija ne samo krunice zuba već i korena i same kosti, te je tada jedini izlaz vađenje zuba. Zatim parodontopatije, koje dovode do labavljenja i klaćenja a na kraju i ispadanja zuba. Različite povrede zuba i vilica takođe uzrokuju njihov gubitak. Poremećaji u razvoju, kao sto su poremećaji nicanja stalnih zuba i nepravilnosti u broju zuba, su još jedan u nizu faktora koji mogu da uslove nedostatak zuba. No bez obzira kako da gubitak nastane, posledice su u suštini uvek iste.

Poremećaji vilice usred krezubosti

Nedostatak zuba uslovljava pomeranje preostalih zuba prema bezubom polju; njihovo naginjanje prema praznom prostoru pa čak i horizontalno pomeranje u taj prostor, zatim obrtanje zuba oko uzduzne osovine kao i “isplivavanje” zuba prema bezubom polju suprotne vilice. Sve ovo uslovljava promenu u odnosu između vilica sto kasnije dovodi do promena i bolova u samom viličnom zglobu. Gubitak zuba uslovljava i smetnje u zvakanju, gutanju, govoru pogotovo kada je u pitanju nedostatak prednjih zuba, kao i estetske smetnje. Zbog svega navedenog adekvatna terapija krezubosti je od izuzetnog značaja, a zahvaljujući savremenim materijalima ona je i izuzetno uspešna.

Zubne nadoknade

Izgubljene zube zamenjuju protetske nadoknade koje mogu biti fiksne i mobilne. Fiksne nadoknade se ne vade iz usta a u zavisnosti od toga koliko zuba nadoknađuju dele se na krunice (kada nedostaju pojedinačni zubi) i mostove (kada nedostaje vise zuba u nizu).Krunice i mostovi se izrađuju od metala na koji se nanosi visokokvalitetna keramika, a oblik i boja im se podesavaju individualno, spram preostalih zuba. Takođe danas postoji i bezmetalna keramika (na cirkonijum osnovi) koja svojim kvalitetom i estetskim osobinama zadovoljava i najviše kriterijume. 

S druge strane mobilne tj. pokretne nadoknade poznate kao proteze, se vade iz usta pacijenta a mogu biti totalne (kada nedostaju svi zubi u vilici) i parcijalne (kada nedostaje nekoliko zuba). Parcijalnih proteza ima nekoliko vrsta. One mogu biti pločaste koje se izrađuju od akrilata i po savremenim shvatanjima spadaju u privremene nadoknade jer se posle najvise tri do četiri godine moraju menjati.

 
Druga vrsta su parcijalne skeletirane proteze koje imaju metalni skelet kao osnovu, mnogo bolje prenose sile zvakanja i zato spadaju u trajne nadoknade. Takođe postoje i tzv. valplast proteze koje se izrađuju od novih savitljivih, samim tim nesalomivih plastičnih materijala; mnogo su tanje i lakse za nosenje te ih pacijenti dobro prihvataju. Danas, najznačajnije mesto, sto se proteza tiče zauzimaju proteze na implantima koje ne samo da su najbolje sa fizioloskog I funkcionalnog aspekta već i što se estetskih osobina tiče, a pacijentima pružaju najbolji i najsigurniji osećaj.

 

Koja će se od ovih protetskih nadoknada primeniti zavisi od kliničke slike krezubosti sto znači najpre od broja i rasporeda preostalih zuba, ali i od stanja bezubog grebena pa se zato određuje se za svakog pacijenta ponaosob nakon detaljnog stomatoloskog pregleda.


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017