Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

HealOzone - Revolucija u lečenju karijesa 

Terapija ozonom pokazala se vrlo delotvornom kod karioznih defekata u ranom stadijumu te u spečavanju nastanka novih razaranja zuba Većina ljudi oseća nelagodnost već pri pomisli na lečenje karijesa. Kako bi se odstranila trula zubna supstancija, potrebno je bušiti zub, pri čemu se žrtvuje i zdravo zubno tkivo, a moguća je i iritacija živca koju osećamo kao bol. Nakon odstranjenja karioznog tkiva ostaje veća ili manja šupljina koja se mora sanirati iz estetskih i funkcionalnih razloga. Nova alternativna metoda pruža, međutim, ono što bi sigurno svaki pacijent poželeo, rešiti se karijesa bez bušenja i bolova. Kao rezultat intenzivnih naučnih istraživanja, na prošlogodišnjem sajmu stomatologije (IDS) u Kelnu predstavljen je HealOzone, aparat za bezbolno lječenje karijesa, koji je u međuvremenu postao obavezan deo ponude u leječenju karijesa sve većeg broja stomatoloških ordinacija u svetu. Naročit uspeh ima među decom. To je muzika za uši svakog pacijenta, a  rezultati su zaista obećavajući.

Bez anestezije, bušenja i ispuna

Karijes je infektivna bolest. Bakterije razgrađuju hranu (šećer), pri čemu nastaju kiseline koje razgrađuju zubno tkivo, a posledica su oku nevidljive rupice. U njih ulaze bakterije koje sve dublje uništavaju zubno tkivo, rezultat čega je nastanak vidljivog defekta. Treba, dakle, uništiti bakterije kako bi se zaustavio proces razaranja zubne supstancije, pa govorimo o antiinfektivnoj terapiji. Novi koncept leječenja predviđa uništavanje bakterija plinom ozonom, koji se koristi u medicini, a u stomatologiji je novost. Novi aparat HealOzone pretvara kiseonik iz okoline u ozon. Delovanjem ozona na zub uništavaju se bakterijski uzročnici karijesa u i na zubu. Dakle, ozon dezinfikuje oboleli zub, čime se zaustavlja proces razaranja zubnog tkiva. U sledećoj fazi potrebno je kariozno zubno tkivo opet otvrdnuti. Dakle, razgrađene sastojke ponovno ugraditi u zubno tkivo, što se stručno zove remineralizacija. To se postiže posebnim tečnostima bogatim mineralima koje se stavljaju na zub odmah nakon delovanja ozona. Za kućnu upotrabu dobije se posebna pasta za zube i tečnost za ispiranje obogaćena mineralima za obnovu zubne supstancije. Dakle, nema anestezije, bušenja i ispuna. HealOzone može se upotrjebiti kod odraslih i dece, na trajnim i mlečnim zubima, a pokazao se delotvornim i u tretmanu osetljivih zubnih vratova jer uništavanjem bakterija ozon omogućuje mineralima iz sline da se ugrade u dentinske kanaliće i začepe ih, što znatno smanjuje osjetljivost živca.

Ponekad ipak treba bušiti

Ima situacija kada se bušenje ne može izbeći. Karijes voli napredovati u širinu, pa se može dogoditi da je razoren znatan deo tkiva unutar zuba, dok je površina zuba potpuno nedirnuta. To je tzv. skriveni karijes. U tom slučaju treba minimalno otvoriti zub kako bi ozon mogao dopreeti do bolesnog tkiva. Ali i tada će zdrava zubna supstancija biti pošteđena u daleko većoj meri nego kao kod klasičnog lečenja. Ako je karijes jako dubok, bušenje se ne može posve izbeći jer dolazi do promena u zubnom živcu što za posledicu može imati lečenje korenskih kanala. Terapijom ozonom to se može izbeći.  Klasičnom metodom - oko i sonda - otkriva se samo 20 posto zuba s dubokim karijesom, a nedirnute površine. Zato se za dijagnostiku koristi laserska tehnologija. Naime, karijesom promenjeno zubno tkivo fluorescira, i to proporcionalno veličini razorene zubne supstancije. Aparat DIAGNOdent laserom meri povišenu fluorescenciju, a prema dobijenim vrednostima određuje se dalji plan terapije - samo ozon ili ipak treba minimalno bušiti ako je karijes jako dubok.

 

O upotrebi HealOzona

       

Koliko dugo ozon treba delovati? - Zavisno od dubine karijesa, aplikuje se 30-60 sekundi.
Šta nakon terapije HealOzonom? - Pacijent dobija set za remineralizaciju koju će upotrebljavati kod kuće. Sastoji od paste za zube i tečnosti za ispiranje. Pasta i tečnost su bogate su mineralima, a koriste se intenzivno oko šest dana. Njihova primena ubrzava proces samopopravljanja zuba
Kada ponovo na kontrolu? - Zavisno od dubine karijesa, nakon šest do 12 dana. U nekim slučajevima terapiju treba ponoviti, a kontrola je nakon oko tri meseca.
Ako se dokaže uspešnost terapije, šta onda? - Kada klinički pregled i merenje DIAGNOdentom potvrde da je karijes izlečen, kontrola se ponavlja za šest meseci. I dalje treba sprovoditi temeljnu oralnu higijenu, prati zube najmanje tri puta na dan i smanjiti konzumiranje slatkiša. Ako se pre terapije HealOzonom moralo bušiti ili je zubna površina već bila razorena, defekt se zatvara privremenim mineralima bogatim materijalom. Kod kontrole se taj materijal vadi da bi se klinički i DIAGNOdentom ocenilo delovanje ozona i minerala. Ako rezultati zadovoljavaju, zub se zatvara ispunom koji je manji od klasičnog.
Je li tačno da terapija HealOzonom ne boli? - Terapija je jednostavna i bezbolna.
Je li primena ozona opasna? - Konstrukcija HealOzona takva je da ozon deluje isključivo na određeni zub, nakon čega se ponovno pretvara u kiseonik.
Kakav je postupak u terapiji HealOzonom i šta pacijent mora očekivati? - Postupak čine četiri koraka . Terapija ozonom vrlo je delotvorna u lečenju svih karioznih defekata u ranom stadijumu te sprečavanju nastanak novih razaranja zuba. Naročito je pogodna za najmanje pacijente jer je moguće uticati na aktivnost karijesa mlečnih zuba, a posetu stomatologu učiniti ugodnijom. Tako dete stiče poverenje u stomatologa, što dovodi do uspešnije i dugoročnije saradnje. Naravno, ovaj novitet i odraslima predstavlja dobru alternativu klasičnom pristupu lečenju karijesa.

 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017