Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Beljenje avitalnih zuba 

U eri savremenog života estetska stomatologija sve više zauzima primat nad funkcionalnom stomatologijom, a zahtevi za svetlijim i sjajnijim zubima su sve veći. Američke dentalne laboratorije su najdalje otišle u usavršavanju sredstava za beljenje zuba stvarajući "holivudski osmeh".

Da li beljenje zuba predstavlja novi modni hit?


Oduvek su beli zubi predstavljali simbol lepote, tako da se izbeljivanje zuba ne vezuje za 21 vek. Koreni ovog postupka datiraju još iz 19. veka. U te svrhe koristili su se hlorni kreč, aluminijum hlorid, oksalna kiselina, pirozin itd. Mrlje od gvožđa su se otklanjale oksalnom kiselinom, mrlje od srebra i bakra hlorinom, a jodne mrlje amonijakom.
Najtežim za izbeljivanjem su se smatrale metalne mrlje od tada aktuelnih velikih metalnih krunica, koje je uspešno otklanjao cijanid-kalijum, ali se retko preporučivao jer je aktivan otrov.
Interesantno je beljenje zuba koje je bilo aktuelno 60-ih godina prošlog veka. U vidu malog *poslužavnika* sa karbamid-peroksidom koji se stavljao u usta, predstavlja preteču današnjeg kućnog beljenja zuba.
Pravi bum u svetu, međutim desio se marta 1989. god. objavljivanjem prvog naučnog rada o izbeljivanju zuba u časopisu *QUINTESSENCE INTERNATIONAL*.Po prvi put je ova tehnika nudila mogućnost beljenja vitalnih zuba sa minimalno neželjenim efektima.

Zbog čega nastaje prebojenost zuba?

Diskoloracije(prebojenosti) zuba mogu biti egzogene i endogene prirode. Egzogene diskoloracije nastaju kao posledica spoljašnjih faktora:traume, neadekvatne endodontske terapije, nepravovremene restauracije zuba, usled prodora pigmeneta iz endodontskih medikamenata, prebojene hrane, čajeva, crnog vina, katrana iz duvana...Endogene prebojenosti nastaju usled različitih sistemskih, meteboličkih bolesti kongenitalnih anomalija, primene lekova, na prvom mestu tetraciklina. Veoma bitan faktor u pojavi prebojenosti je fluor (veće koncentracije), odnosno FLUOROZA (pojava braonkastih i mlečno belih mrlja na zubu).

U kojim situacijama se beljenje pre svega vitalnih zuba može smatrati opravdanim?

U slučajevima kada je potrebno rešiti estetski nedostatak prebojenih zuba beljenje zuba predstavlja metod izbora u odnosu na uklanjanje znatnih količina zdravog zubnog tkiva kako bi se postavile kompozitne fasete ili protetske fiksne nadoknade.
Izbeljivanje zuba je konzervativni način da se tretiraju tamni zubi(vitalni i avitalni)
Koliko tehnika beljenja zuba postoji?
Postoje 4 tehnike beljenja zuba u zavisnosti od toga da li se izvodi u ordinaciji ili ima kućnu komponentu.

     ORDINACIJSKO BELJENJE ZUBA (vitalnih i avitalnih)
     KUĆNO BELJENJE ZUBA (noćno vitalno beljenje)
     ŠETAJUĆA TEHNIKA BELJENJA (walking blech technique)
     BELJENJE SLOBODNO-PRODAJNIM PREPARATIMA

Čime se vrši beljenje zuba?

Beljenje zuba  u ambulanti se vrši pod stručnim nadzorom lekara  jer se tada kao sredstvo beljenja zuba koristi vodonik-peroksid u visokim koncentracijama od 30-35% (u novije vreme i 37 i 38%). Primena zaštitnih barijera je obavezna. Beljenje vitalnih zuba u kućnoj varijanti se vrši 10% karbamid-peroksidom.
Razlaganjem i jednog i drugog preparata pod dejstvom enzima pljuvačke nastaje vodonik-peroksid koji je ustvari aktivna supstanca. Zbog svoje male molekulske težine slobodno prolazi kroz gleđ i dentin i razlaže se na H20 i O2 koji vrši oksidaciju pigmenata u zubu. Tamni pigment prvo prelazi u svetli pigment, a na kraju u bezbojni.
Da li postoji sredstvo za beljenje zuba koje je zvanično odobreno za upotrebu?
Američko udruženje stomatologa ADA 1994., je izdalo vrlo stroge kriterijume po kojima će se ispitivati  efikasnost i bezbednost sredstava za beljenje zuba. Nakon detaljnih analiza , odobrilo je upotrebu onih sistema koji kao aktivan sastojak koriste 10% karbamid-peroksid. Njegova neškodljivost je potvrđena u mnogim laboratorijskim, kliničkim i eksperimentalnim ispitivanjima na životinjama. Treba naglasiti da je tada ispitivan veliki broj sredstava na:površinsku strukturu gleđi, čvrstinu gleđi i dentina, pulpu, plak indeks, karijes i kao i toksičnost, citotoksičnost i kariogeno dejstvo.
Da li je opasno beljenje zuba preparatima koji se mogu naći u slobodnoj prodaji?
S obzirom da se radi o niskim koncentracijama karbamid-peroksida, nema bojazni od agresivnog dejstva preparata. Međutim, ovaj način nije kontrolisan od strane stomatologa te nije ni efikasan, ni precizan. Na tržištu se mogu naći i preparati koji nisu odobreni od strane Svetske zdravstvene organizacije.

ORDINACIJSKO BELJENJE AVITALNIH (MRTVIH ZUBA)

Ovaj način beljenja zuba podrazumeva primenu veoma visokih koncentracija vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida, tako da se mora izvoditi isključivo u ordinaciji, pod strogim nadzorom lekara. Prebojenost mrtvih zuba je intenzivno izražena, tako da samo visoke koncenracije (30%-38%) mogu da obezbede povoljan estetski rezultat.


     

Koji su razlozi javljanja prebojenosti mrtvih zuba?

Razlozi mogu biti različiti i veoma je važno determinisati uzrok kako bi tretman beljenja imao što bolji estetski rezultat. Trauma zuba kao i ekstirpacija pulpe (vađenje živca) dovode do razgradnje krvnih produkata iz kojih se oslobađa Fe koje u reakciji sa hidrogen-sulfatom(proizvod bakterija), izaziva SIVE mrlje na zubu. Uzrok prebojenosti zuba može biti i nekrotična pulpa(dugogodišnje pokvareni zubi) kada dolazi do razgradnje proteina nekrotične pulpe, neadekvatna obrada zuba ,materijali za kanalnu opturaciju (punjenje kanala korena) pri čemu se prebojenost kreće od svetlo narandžaste do srednje crvenkaste boje. Prebojenosti koje nastaju kao posledica metalnih jona poreklom od kočica koji se rade od srebra i prebojenosti nastale usled velikih amalgamskih plombi(sadrže u sebi živu) tretman beljenja nema pozitivnih efekata.

Da li ovaj način beljenja zuba iziskuje određene pripreme zuba?

Nakon utvrđivanja uzroka prebojenosti zuba, poterbno je da lekar detaljno očisti komoru pulpe, ukloni karijes i lošu plombu.
Da li postoji više tehnika beljenja mrtvih zuba?
Da,i to su TERMOKTALITIČKA uz primenu toplote na sredstvo za beljenje, ŠETAJUĆA TEHNIKA pri kojoj se sredstvo za beljenje unosi u kanal i menja svakih 3-7 dana. Interesantno je da pri ovoj metodi pacijent sam kontroliše boju i javlja se lekaru kada boja dostigne određeni nivo vodeći računa da ne dođe do prebojavanja u smislu beline. U zadnje vreme na tržištu su se pojavili materijali koji ne zahtevaju primenu toplote za aktivaciju sredstva za beljenje. Radi se o HEMIJSKI AKTIVIRAJUĆIM MATERIJALIMA.


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017