Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Ektrakcije zuba 

Vađenje zuba predstavlja skup postupaka kojima se zub odvaja od zubne čašice i uklanja iz nje. Obzirom da je zub mnogobrojnim vlaknima čvrsto vezan za viličnu kost, vađenje neminovno podrazumeva, pored pravilne tehnike i primenu sile. Ono što je bitno jeste da ta sila mora da bude odgovarajuće jačine i pravilno usmerena da bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje kosti. Zbog toga se tokom vađenja, pogotovo višekorenih zuba, primenjuju različite metode kao što je npr. presecanje korenova - separacija jer se na taj način olakšava njihovo vađenje i čuva vilična kost.U toku jedne posete može se izvaditi jedan ili više zuba. Procena toga je individualna i zavisi od situacije u ustima ali i od spremnosti pacijenta za saradnju.

Tretman nakon ekstrakcije

Nakon vađenja zuba u ustima ostaje otvorena rana koja lagano zarasta. Samo zarastanje prolazi kroz nekoliko faza, a za pacijenta je veoma značajno da bude upoznat sa onim što može da vidi u rani. Neposredno posle vađenja, nakon prestanka krvarenja, u rani se formira krvni ugrušak. On je crvene boje i blago elastičan. U tom periodu zabranjeno je ispiranje usta jer to može da dovede do ispadanja ugruška što prouzrokuje bolove u rani i ponovno krvarenje. Nakon 2-3 dana gornja površina ugruška postaje beličasta zbog taloženja fibrina što je normalan proces zarastanja a ne gnojenje rane što pacijente obično zbunjuje i plaši. Posle 3-4 dana počinju da se stvaraju novi krvni sudovi da bi posle 2 nedelje rana bila prekrivena novom sluzokožom.
Zarastanje i obnavljanje kosti traje najduže, tako da je potrebno 4-6 meseci da bi se taj proces završio.

Vađenje nepotpuno izniklih zubaVeoma česta pojava posebno u današnje vreme je potpuna ili delimična nemogućnost nicanja zuba, najčešće umnjaka, zuba koji se poslednji pojavljuju u ustima (između 18-25 godine zivota). Razlozi za to su nesrazmerna veličina zuba i vilica (nedostatak prostora) ili nepravilan položaj klice umnjaka te nemogućnost njegovog izbijanja zbog nepovoljnog pravca nicanja. Terapija se sastoji u hirurškom vađenju delimično ili potpuno neizniklih zuba –to je hirurška metoda koja se rutinski obavlja .Najčešće vrste impakcija zuba koje se sreću kod pacijenata su::
- vertikalna, horizontalna i angularna u zavisnosti od položaja neiznikolog zuba.
Posledice ovakvih stanja su:bolovi unutar kosti, razvoj koštanih infekcija i mogućnost oštećenja korena susednog zuba, posebno kod horizontalnog i angularnog tipa impakcije. Samo na osnovu rendgenskog snimka moguće je odrediti o kojoj vrsti impakcije se radi.Impakcija može biti i delimična kada se samo deo zubne krunice nalazi u ustima a ostatak je prekriven desnima. U tom slučaju postoji prostor između krunice i zubnog mesa u kom se zadržava hrana, što dovodi do infekcije i ima za posledicu pojavu bolova, otoka i nemogućnost potpunog otvaranja usta.

Postupak vađenja neizniklog zuba:


1. određivanje položaja neizniklog zuba:
2. odizanje mekog tkiva:
3. uklanjanje kosti radi pristupanja krunici zuba:
4. vađenje zuba u celini ili deo po deo:
5. zašivanje rane

Indikacije

Ova procedura je neophodna samo u slučaju kada vam vaš umnjak stvara probleme ili vaš lekar proceni da će se oni javiti u budućnosti.Preventivnu ekstrakciju treba izvršiti kada postoje ortodontski razlozi ili u slučaju očite pretnje za drugi molar. Nije preporučljivo raditi u akutnoj fazi (kada postoji otok ).


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017